valpar

valpar

Valpar är bedårande! Ulliga, gulliga, bitglada och kärleksfulla. Lätta att älska. Men inom loppet av några månader utvecklas det som varit ett 500 grams valpknyte till en storväxt hund som måste ha fått vägledning och kärlek för att bli en bra livskamrat. Slarvar man på resans gång förändras de positiva förväntningarna till negativa erfarenheter. Du skall vara rustad för valpköpet men ännu mer rustad för ett liv med en fullvuxen Tibetansk Mastiff. Du får inget gratis. Tidig, omsorgsfull och ständigt pågående socialisation och tydliga ramar är det som gäller. Du måste våga fråga dom som har erfarenhet och du måste ha tålamod. Då blir det positivt att dela livet med en femtio till sextio kilos Tibetansk Mastiff.

På Kennel Bod Khyi har hittills fötts sex kullar. Vi betraktar oss som en ung kennel. Kullarna föddes 2008, 2009, 2014, 2018, 2020 och 2023. 
Kullarna döptes till till: Skarma /Stjärna (2008), Dom /Björn (2009), Sierras Tsho /Sierras Färger (2014),  Ser /Guld 2018, Khawa/ Snö (2020) och Momo/Bakverk (2023).
Klicka på menyn på kullens namn så hittar du dom, våra tankar om valet av avelsdjur och den fortlöpande utvärderingen av kullen.

De flesta hos oss födda valpar är höft- och armbågs-röntgade. Kenneln återbetalar 1500 kronor när röntgen är gjord och registrerad hos  SKK. Det är ett sätt för oss att följa upp vår avel.

Från 2009 har valpköpare bjudits in till  MH för att följa upp och dokumentera mentaliteten i aveln. 

Sedan start har vi redovisat kullarnas hälsostatus samt eventuella sjukdomar och defekter som kan ha uppkommit (förutsatt att vi informerats). Troligen ser utfallet på alla kennlar ungefär ut som hos oss. Jag påstår i alla fall det tills andra bevisar motsatsen. 
Återkoppla till din uppfödare så denne kan göra ett seriöst avelsarbete .

Stenen är kastad - våga visa valpuppföljning på kennelsidor!