2008 Skarma-kullen

2008 Skarma-kullen

val av föräldrar

Mamma: Durettos Snow Crisp /Asti  (2003)

Pappa: C.I.B, Nord Ch, FI UCH, SE UCH Of Zlazano Am Ban / Tessu (2004) 

Om Asti: Asti kommer från svenska kennel Durettos, Spånga. Hon bor på kennel Bod Khyi. Asti är en tibetansk mastiff av Do khyi typ. Hon är en relativt storväxt tik med en smula lång rygg och något för smalt nosparti (vid nosens bas). Asti är en snäll, vänlig och människoorienterad TM som tydligt visar vad hon vill och inte vill.

HD: B

Ögon: ok

Om Tessu; Tessu kommer från finska kennel Of Zlazano och bor på kennel Shang Yu i Räihä. Finland. 

Han är en äkta tibetansk mastiff av Do khyi typ. Välbyggd med välbalanserad och stark kropp. Vackert huvud med perfekta ögon, öron och nosparti. Han har fantastiska rörelser och starkt bakställ. Hans karaktär är vänlig, en smula avvaktande men har han en gång mött dig minns han dig för alltid.

HD: B/B

ED: 0/0

Castor 12 v (Foto;Tyra)
Castor 12 v (Foto;Tyra)

Ögon; ok 

Aquila 10 år
Aquila 10 år

om kullen

Bod Khyis första kull föddes den 9 jan 2008 och bestod av 3 hanar och 2 tikar. De vägde mellan 440 - 526 gram.

Mamma är Durettos Snow Crisp/ Asti och pappa är Of Zlazano Am Ban/Tessu.

SKARMA är det tibetanska ordet för stjärna. Alla valpar har fått ett individuellt namn som relaterar till stjärnor eller stjärnbilder.
Bod Khyi Skarma Castor
Bod Khyi Skarma Aquila
Bod Khyi Skarma Polaris
Bod Khyi Skarma Taurus
Bod Khyi Skarma Herkules

Aquila 9.5 år
Aquila 9.5 år
Polaris 2,5 år
Polaris 2,5 år
Herkules 4,5 år (Foto: L.Zimmerman)
Herkules 4,5 år (Foto: L.Zimmerman)
Aquila 9,5 år
Aquila 9,5 år

uppföljning av kullen över tid

Taurus 4 veckor
Taurus 4 veckor
När det är 11 år sen kullen föddes har följande hänt.


Bod Khyi Skarma Aquila
röngtad med A resultat på höfterna och armbågar utan anmärkning. Ögonlyst med bra resultat. Är frisk o alert vid 6 års ålder. Har parats men det har inte resulterat i valpar. Ingen av gångerna kom hängning till stånd. Aquila fick hot spots /fukt eksem vintern 13-14 och det har återkommit efter vare löp sedan dess. Som nio åring ser vi att hon är stelare i tassen då hon startar dagen. Hon har också en vårta på ena undre ögonlocket. Men i övrigt förvånansvärt bra kondition för en stor nioårig hund som veterinären sa då hon träffade henne. Aquila tacklade av efter sin 10e födelsedag. Hennes bakställ höll inte, Hon musklade ur rejält. 10 år 8 mån gammal somnade den sista av Bod Khyi Skarma valparna in. Så saknad.


Bod Khyi Skarma Polaris röntgades med B resultat på höfterna och armbågar utan anmärkning. Ögonlystes med bra resultat. Vid en olyckshändelse går korsband på ena benen sönder på ett sådant sätt att andra delar i knät också skadas bara några veckor efter 3 årsdagen. Veterinär vid Strömsholm avrådde från operation. Polaris liv avslutades.


Bod Khyi Skarma Taurus fastnade med ena tassen i ett kompostgaller som 7v valp. Trots behandling gick det inte att bota honom. Ligamenten var för uttänjda. Han avlivades vid 10 veckors ålder.


Bod Khyi Skarma Castor avled i sviterna efter en magomvridnings-operation vid 1 års ålder. Magomvridningen uppkom då han rymde och åt av ett ruttet rådjurskadaver.

Bod Khyi Skarma Herkules diagnosticerades med Porta Cava Shunt vid 1 års ålder och åt dietfoder resten av livet och avled strax före sin 5 årsdag. En älskad hund som är mycket saknad av sin flock.

Framgångar på olika vis

Herkules har ställts ut i inofficiell utställning med bra resultat. Polaris och Aquila är de som ställts ut på officiella utställningar med mycket bra resultat. Båda blev SE UCH strax efter 2 års ålder. Aquila är Svensk Vinnare 2010. Båda tikarna är MH testade och deras resultat är publicerade på SKK hunddata.

Polaris 6 veckor
Polaris 6 veckor