2020 Khawa-kullen

2020 Khawa-kullen

Val av föräldrar

Bod Khyi Sierras Tsho Koori / Harry
Bod Khyi Sierras Tsho Koori / Harry
SE UCH Mimayin Kyon Na WA / Humla
SE UCH Mimayin Kyon Na WA / Humla

Humla bidrar med fantastiskt huvud och uttryck, fint bröst, djup tanfärg, rikligt med päls, korrekta proportioner och bra rörelser samt enligt MH en något högre grad av nyfikenhet än Harry uppvisar.
Harry bidrar med kroppshöjd, härlig svans, djup tanfärg, otroligt steg, bra höjd, vacker ögonform, djup färg och blankhet i pälsen samt bra vaktförmåga. I Harrys stamtavla finns linjer som inte finns i så stor omfattning i landet. 

Om pappa Harry:

Mamma:SE UCH Sierras' Disa Joy to Bod Khyi
Pappa: SE UCH Status Benevoles Taiyang
Född: 1 nov 2014 .
HD: A/A
ED: 0
Ögon: friska
Höjd: 71cm
Vikt: 50 kg
MH: känd mental status 2017
Hälsa: Harry har varit en frisk hund så när som på rävskabb och en öroninfektion i unga år. Han har opererat bort en icke ärftlig svulst på halsen.
Mentalitet: Harry älskar sin familj. Släpper in vänner men vaktar rejält mot andra. Han är följsam och mycket lojal med sin ägare. Älskar sina barn. 'Han lever med hästar och katter på en gård på landet.
Harrys matte berättar: "Harry har lite olika sidor vid olika tillfällen. Busig, humoristisk med ett stort vakande öga på familjen. Lugn och trygg. Mot de få han gladeligen släpper in är han glad. Övriga får man passa han på." 

Om mamma Humla:

Mamma: Daalia For Mimayin
Pappa: SE UCH, FI UCH, NO UCH, INT UCH Chilcoot Felix
Född: 23/12 2014 som en av sex valpar på kennel Mimayin.
HD: B/C
ED: 0
Ögon: friska
Höjd: 62,5 cm
Vikt: 40 kg
MH: Känd mental status 2019
Titel: SE UCH
Hälsa: Humla hade tre urinvägsinfektioner som valp. Hon har haft ett hot spot på nacken och ett på länden. Pälsen kan bli varm och tät.
Humla är en av de TM som påverkas snabbt av sövning - hon behöver bara en liten dos.
Mentalitet: Humla är en grundglad hund. Hon har utvecklat vakten med åren. Som yngre (fram till fem års ålder) var hon lättsam och kunde möta alla människor i alla sammanhang. Som mogen dam kräver hon bra socialisation med nya bekanta om de skall in på hennes revir. Typiskt för TM.

Mikka 1 år 10 månader
Mikka 1 år 10 månader
Lhotse 2,5 år
Lhotse 2,5 år

Om kullen

Bod Khyi Sierras Tsho Koori & Mimayin Kyon Na WA har fått 5 valpar. Tre hanar och två tikar. De är alla black & tan med olika grader av svärta.
Humla och Harry har haft ett gott öga till varandra sedan de var unga och Humla har vägrat andra hanar, tills hon vid nästan 6 års ålder fick sin vilja igenom.
Kullens inavelsgrad enligt SKK är 0,8 %.Valparna vägde mellan 330 och 440 gram och föddes inom intervallet för vad som är rätt dräktighetslängd. 

Kullens namn är Khawa,vilket är ett av flera ord som betyder SNÖ på tibetanska. Valparnas individuella namn har alla bäring på snö på ett eller annat sätt.

Hanar 
Bod Khyi Khawa Nilak (inuit-ord för is som gjorts av sötvatten)- lila/ljusblå band på korten.
Bod Khyi Khawa Fimbul (en 3 år lång vinter som drabbade vårt halvklot på 500 talet e Kr) - blått band på korten.
Bod Khyi Khawa Lhotse (en topp i Tibet)- gult band på korten.
Tikar
Bod Khyi Khawa Chilali (snöfågel på ett av ursprungsspråken i Nord-Amerika) - rosa band på korten
Bod Khyi Khawa Mikka (en svensk glaciär) - rött band på korten.

Mikka 10 veckor (Foto S.Philips)
Mikka 10 veckor (Foto S.Philips)
Chilali 18 månader
Chilali 18 månader
Chilali och Lhotse 4 månader
Chilali och Lhotse 4 månader
Lhotse 11 mån
Lhotse 11 mån
5 veckor gamla Bod Khyi Khawa
5 veckor gamla Bod Khyi Khawa
Bod Khyi Khawa 19 dagar
Bod Khyi Khawa 19 dagar
Chilla 2 år 10 månader
Chilla 2 år 10 månader

Uppföljning av kullen över tid

Vid 2 års ålder 

Bod Khyi Khawa Chilali / Chilla
Chilla som stannade kvar på kenneln är ställd i såväl inofficiella som officiella utställningar. Vid 1 års ålder har hon 3BIR 3BIM och därmed 6 Cert, 1 Nordic Cert.
Officiella hälsodata: HD: B/B Ed: 0/0. Ögon: Godkönda för avel med en liten anmärkning. MH: Känd mental status sept 2022 

Chilla fick en kull januari 2023 och fick titeln SE UCH i juni 2023. 


Bod Khyi Khawa Mikka / Lisa
Lisa flyttade till TM kompis Bosse och vaktar djur och gård med bravur. Hon har haft krångel med ett knä/patella men veterinären säger att det växer till sig vilket vi hoppas. MH:Känd mental status sept 2022

Bod Khyi Khawa Fimbul
Fimbul haltade av och till. Veterinär rådde till operation då ena ulna var någon mm för lång. Operationen ledde till stor infektion och Fimbuls liv ändades redan vid 8 månaders ålder. Vi är många som saknar honom.


Bod Khyi Khawa Lhotse /Lotus
Lotus började kissa massor precis vid försäljning. Han fick stanna kvar på kenneln under utredning. Inga fel påvisades i provtagning eller ultraljud. Beteende/fix idé var det rimliga. Han mår bra och har hälsan och växer fint. Har visats med Excellent som resultat på officiell utställning. Lever med sin farbror Aston.
Officiella hälsodata: HD: B/C ED: 0/0 Ögon:Ua

 
Bod Khyi Khawa Nilak
Nilak lever med TM kompisen Fjant i Värmland. Han har visats med fantastiska resultat på inofficiella utställningar och har ett BIR med Cert från officiell utställning. Han har gått kurser med sin matte som han är otroligt kär i. Nilak blev champion 2 veckor efter sin 2 årsdag och därtill svensk vinnare 2022. Inte illa på fina utställningen Stora Stockholm i december 2022.
Officiella hälsodata: HD: B/B ED: 0/0 Ögon:Ua. MH:Känd mental status sept 2022 

Fimbul 4 månader (Foto: L.Ortstad)
Fimbul 4 månader (Foto: L.Ortstad)
Chilali 2,5 år
Chilali 2,5 år
Nilak 1 år 10 mån
Nilak 1 år 10 mån
Mamma Humla och Mikka 3 v
Mamma Humla och Mikka 3 v